Яйца по бенедиктински


Видял мъжът ми една хубава, апетитна снимка в интернет и бързо ги вкара в менюто тези чудни яйца по бенедиктински. Не знам защо до сега не съм проявявала интерес да ги направя, може би са ми звучали скучно - някакви яйца на хлебче, рохки при това, а аз не съм им фен. Но след като ги опитах трябва да ви кажа, че славата им е заслужена.


loading...




Рецептата, която следвах дословно е от блога на Ирина (благодаря на това знаещо и можещо момиче за пореден път).

Хлебчето в рецептата се води английски мъфин, пече се на тиган, ухае чудесно и има по-плътна структура (не бих го заменила с готова питка или друг вид хляб).

Ето продуктите и как да си приготвите специалното хлебче, на което ще полегнат по-късно яйчицата:

Продукти за 10 броя английски мъфини (за една порция ви трябва едно хлебче, така, че може да намалите продуктите според това колко хлебчета искате да получите):

  • 285г пшеничено брашно тип 500 + допълнително за омесване
  • 1 ч.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • 1 и 1/4 ч.л. суха мая
  • 1 с.л. разтопено и охладено масло
  • 220мл прясно мляко + 1/2 чаена лъжица ябълков оцет
  • царевично брашно за овалване (заместих с картофено нишесте)
Начин на приготвяне на английски мъфин за яйца по бенедиктински:
  • Пресяваме брашното и го смесваме със захарта, солта и сухата мая.
  • Затопляме млякото (да е приятно хладко) и в него слагаме оцета.
  • Изсипваме млякото в купата с брашното, добавяме маслото и бъркаме до получаване на тесто.
  • Прехвърляме тестото върху набрашнен плот и месим около 10 минути, до гладко, меко и нелепнещо тесто. Поставяме го в купа намазана с олио, намасляваме и повърхността на тестото и покриваме с фолио за свежо съхранение. Оставяме на топло да втаса (да уголеми обема си тройно).
  • След това (без да размесваме повторно) разделяме тестото на 10 равни части.
  • Загряваме тиган с дебело дъно, намазваме дъното с олио.
  • Всяка питка овалваме в царевично брашно (или картофено нишесте) и слагаме в тигана (на разстояние една от друга)
  • Печем около 6-8 минути от едната страна, до получаване на твърда кафява коричка и обръщаме да печем и от другата страна.
  • Охлаждаме хлебчетата на скара.
Английският мъфин се разполовява с вилица и се запича на тиган или скара преди да се сервира
Другите продукти, които ни трябват за да направим яйцата по бенедиктински са:

1. За сос холандес:
  • 1 с.л. горещ ябълков оцет
  • 4 с.л. гореща вода
  • 3 малки жълтъка или 2 големи
  • 75г масло
  • сол, черен пипер и лимонов сок
Приготвяне на сос холандес:
  • Разтопяваме маслото.
  • Жълтъците поставяме в подходяща купа и ги разбиваме на водна баня до сгъстяване (водата не трябва да докосва дъното на съда, в който са жълтъците).
  • Добавяме бавно ябълковия оцет и разбиваме енергично.
  • След това лъжица по лъжица слагаме и водата и пак разбиваме енергично след всяка порция вода.
  • Накрая добавяме маслото, отначало капка по капка и след това на тънка струйка, като бием сместа без да спираме.
  • Овкусяваме със сол, смлян черен пипер и по желание лимонов сок.
2. За пошираните яйца (за една порция трябват 2 яйца, ако искате са увеличите порциите променете само броя на яйцата, останалите продукти си остават същите):
  • 4 яйца
  • 2 супени лъжици оцет
  • щипка сол
  • вода, около половината от обема на тенджерата
Приготвяне на яйцата:
  • Кипваме водата и слагаме солта и оцета.
  • Чукваме едно яйце в чаша, с лъжица бързо разбъркваме водата в кръг (да се получи водовъртеж).
  • Внимателно изсипваме яйцето във водата и варим около 3 - 4 минути, като водата не трябва да ври интензивно, а леко.
  • Изваждаме с решетъчна лъжица и поставяме на кухненска хартия да се отцеди.
  • Слагаме следващото яйце и така едно след друго приготвяме всички яйца.
    3. Бекон или шунка

    • Предвиждаме по две парчета на порция. Нарязва се на тънко и се запича на сух тиган или скара.
    Сервиране:
    • Хлебчето разполовяваме на две с помощта на вилица и за кратко запичаме вътрешността на сух тиган или скара.
    • Поставяме в чинията и двете части.
    • Отгоре слагаме запечения бекон (шунка)
    • След това яйцето.

    Домашно приготвен английски мъфин, разполовен и запечен на сух тиган. Върху него запечена шунка.


    Домашно приготвен английски мъфин, запечена шунка, поширано (забулено) яйце
    Яйца по бенедиктински


    • Заливаме яйцата с лъжица от соса и сервираме.

    При поднасяне всичко трябва да е топло. За това първо приготвям хлебчетата, след това соса, който оставям на топло или затоплям точно преди сервиране. Докато поширам яйцата запичам хлебчетата и шунката. За малко порции се справям :)
    Доволна съм, че ги опитах и да ви кажа хич не се правят толкова бавно, колкото звучи в описанието.



    2 коментара:

    1. Снежи,
      знам за тези яйца и как се приготвят, но се изненадах от специалните хлебчета, с които се поднасят.Наистина изглежда бавно приготвянето, но когато се осъществи на практика сигурно не е така.Бързо и лесно става когато има опит.Чудесни яйца са се получили.
      Поздрави и лека и спорна нова седмица !

      ОтговорИзтриване

    loading...