Направи си сам - домашно дулсе де лече и фъстъчено масло


Толкова често ползвам рецептата за домашното сладко от мляко (дулсе де лече), че въпреки наличието й в блога, реших да си я запиша в отделна публикация.

Последния път, когато варих това сладко беше за един страхотен сладолед, рецептата за който открих при Зори (ще ви почерпя в някоя от следващите публикации). Промених въпросния сладолед като добавих и фъстъчено масло. Няма да описвам вкуса му, само още малко търпение и ще ви покажа това сладоледено бижу. Правя го за 4 или 5 път и нямам нито една снимка. Това трябва да ви подсказва що за чудо е :)

Първият път си купих готово фъстъчено масло от Lidl, което е много хубаво и ми е любимо (за мой късмет се случи американската седмица). Но кулинарното любопитство в мен ме накара след това да включа опцията "направи си сам".

Така, че днешната публикация я приемете като заготовка за въпросния неустоим домашен сладолед.
Стъпка първа:

Направи си сам 
"Дулсе де лече"



Продукти:
    900 мл прясно мляко (ползвам домашно краве, или от магазина, но с висока масленост (не по-ниска от 3,6%))
    200 г захар
    1/4 ч.л. сол
    1/4 ч.л. сода бикарбонат
    2 с.л. вода
    ванилия

    Начин на приготвяне:


    • Залейте содата с 2 с.л. вода и разбъркайте.
    • Във висока тенджера сложете млякото, захарта и солта. 
    • Поставете на котлона и изчакайте да кипне.
    • Дръпнете от котлона и добавете водата с разтворената в нея сода (сместа става пенлива и се надига много, за това тенджерата трябва да е висока) - снимка 1.
    • Върнете на котлона (той трябва да е включен на умерена към висока степен, сместа трябва да ври интензивно, а не да къкри) и варете, като разбърквате през 10 минути.
    • След като започне леко да се сгъстява, бъркайте по често (примерно през минута, две) - снимка 2.
    • Млякото започва да променя цвета си към жълт и се сгъстява. Ако в този момент отстраните от котлона ще получите сладко от мляко, със съвсем лек карамелен цвят - снимка 3.
    • За дулсе де лече трябва да държите на котлона още известно време, като бъркате непрекъснато - снимка 4 . (Времето за направата е около 1 час - зависи от това на каква мощност ви е пуснат котлона и каква е тенджерата (тясна и висока или по-разлата)).
    Споделен опит: В началото варя на силен котлон и щом млякото промени цвета си към жълтеникав, намалявам на умерен. 
    За да не загори бъркам непрекъснато от момента, в който има светъл карамелен цвят.
    Намалявам с още една степен котлона.


    И така продължавам да варя до чист карамелен цвят. Става и по-лъскаво, и гладко.


    Когато изстине се втвърдява (не съвсем твърдо, но все пак трудно се гребе с лъжица) и за това го използвам в момент, когато е все още топло или хладко.

    Стъпка втора:
    Направи си сам 
    Домашно фъстъчено масло

    Вариант 1
    Към този вариант ме насочи Дани , за което много й благодаря.
    Източник: browneyedbaker.com
    • Ще ви трябват примерно 200 г печени обелени фъстъци и малко търпение, за да ги пасирате до момента, в който не пуснат мазнинката си. 
    • Направих го на етапи, с кратки паузи при пасирането, през които свалях полепналата фъстъчена маса от стените на купата на кухненския робот. И пак пасирах.
    • Само още две врътвания ме деляха от още по-гладката консистенция.
    • Постигнах това:




    Вариант 2

    Продукти:
    160 г печени (пържени) белени фъстъци, осолени (купих готови)
    2 с.л. олио
    1 с.л. вода (ако се наложи, за корекция на консистенцията)

    Начин на приготвяне:

    Купих готови белени фъстъци.
    Със сурови, току що опечени в домашни условия мисля, че ще стане по-ароматно и вкусно.

    Поставяме фъстъците в купата на кухненски робот, с приставка нож.


    Смиламе ги.


    Добавяме олиото.


    Добавяме 1 с.л. вода, ако консистенцията е все още сипкава. Завъртаме още няколко пъти с ножа.


    Пасираме сместа до желаната гладкост.


    Може да сложите в буркан и да приберете в хладилник до момента, в който ще използвате фъстъченото масло в някоя новооткрита или стара изпитана рецепта. Не съм съхранявала по-дълго от два дена обаче.

    Следва стъпка трета и рецепта за сладолед с дулсе де лече и фъстъчено масло. До скоро...



    7 коментара:

    1. Снежи, ако бъркаш по-продължително фъстъците,
      те започват да си пускат маслото.
      Аз го правих с прекъсване, за да не ми прегрее уреда ;)
      Не ги разваляй с олио, освен ако не е фъстъчено :)
      Аз му добавих и малко сусамов тахан!
      Прегръдки и хубав уикенд!

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. О, благодаря, Дани. Тези фъстъци ми стояха нещо сухи. Даже и лъжица вода им сложих, за да ги направя на пюре. Ще пробвам по-дълго време да ги държа на въртележката ;) Благодаря за съветите, ще ги тествам тези дни. Хубави почивни дни и на теб! Прегръдки!

        Изтриване
    2. Снежи, аз гледах от тук :
      http://www.browneyedbaker.com/diy-homemade-peanut-butter/
      Има и опции за добавяне :)
      Но на мен ми харесва с печени, солени фъстъци, обелени :)

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Направих една доза преди да прочета този ти коментар, Дани и сега виждам, че съм постигнала резултата от снимка 7. Имало е още две врътвания :) Но тях - следващия път. Много ти благодаря още веднъж :* Ще кача снимка и на новото масло.

        Изтриване
    3. Снежи, много полезна инфотмация, за което ти благодаря!
      Чакам с нетърпение сладоледа. :)
      Весела неделя! :)

      ОтговорИзтриване
    4. Аз правих веднъж дулсе де лече с овче мляко и се получи супер, то нали си е по-гъстичко по принцип. Фъстъчено масло не съм правила, но сигурно и то е по-добро от купеното, по който и начин да се направи. Добре си се постарала:)

      ОтговорИзтриване

    loading...