Пилешка торта


В една забързана вечер, след тежък работен ден, трябваше да измисля нещо за вечеря. Търсех идеята по рафтовете и витрините на супермаркета. И тъй като нямах настроение за готвене, купих един фикс за пиле в сметанов сос и (както вече сте се досетили) пиле.
Не помня обаче защо НЕ сготвих заплануваното ястие вечерта. Продуктите останаха за следващия ден и рецептата, беше видоизменена до тази пилешка торта.



Продукти за "блатовете":
около 750 г пилешко филе (3 бр. филе тип "Пеперуда" или 6 бр. единични филета)
50 г кашкавал
бял пипер, сол

Продукти за плънката:
160 г стерилизирани гъби (нарязани)
1 бр. морков (по-голям)
3-4 бр. кисели краставички
2 бр. печени червени чушки
1 ч.л. горчица
2 с.л. (пълни) майонеза
50 г кашкавал

Продукти за заливката:
1 пакетче готов фикс "Пиле в ароматен сметанов сос"
200 мл течна сметана за готвене
50 г кашкавал
2 с.л. майонеза


Настъргваме моркова на едро ренде, нарязваме чушките и киселите краставички на кубчета, гъбите на филийки.

Смесваме всички зеленчуци, добавяме горчицата и майонезата и разбъркваме.

Поръсваме пилешките филета с бял пипер и сол


и начукваме на много тънко - може да ползвате прозрачно фолио.

В намазнена с олио тава слагаме 2 бр. филе (разпределяме ги по цялото дъно). Отгоре нанасяме половината от плънката и заравняваме.

Поръсваме 25 г настърган кашкавал.

Пак слагаме 2 бр. филе. Отгоре разпределяме останалата плънка, настъргваме останалите 25 г кашкавал и завършваме с последните филета (2 бр.).

Приготвяне на заливката: Смесваме сметаната и готовия фикс. Добавяме настъргания кашкавал и майонезата. Разбъркваме.



С остър нож нарязваме тортата на 4, за да може заливката да влезе навътре. Изсипваме заливката върху месната торта.

Покриваме с алуминиево фолио и слагаме във фурната на 220 С. След завиране печем около 30-40 минути (или докато соса се сгъсти). След това махаме фолиото, настъргваме кашкавал и печем до образуване на коричка.

След изваждане от фурната оставяме малко да се охлади и нарязваме на порции.


Използвах форма с диаметър 26см и откопчаващ ринг. За да не изтича сосът реших да сложа фолио по дъното и стените, но вие не го правете. Фолиото залепна по парчетата и на места не успях да го отстраня, та сервирах с "екстри".

При следващото приготвяне на тортата, пекох така: ринг (без дъното) в по-голяма тава и наоколо картофи за гарнитура.
Черпя по парченце 




Няма коментари:

Публикуване на коментар

loading...